Top
Mükelleflerin Bilmesi Gereken Temel Bilgiler - Audit Eyes | Vergi, Denetim ve Danışmanlık
8772
post-template-default,single,single-post,postid-8772,single-format-standard,wp-custom-logo,mkd-core-1.0.3,highrise-ver-1.6,,mkd-smooth-page-transitions,mkd-ajax,mkd-grid-1300,mkd-blog-installed,mkd-header-standard,mkd-sticky-header-on-scroll-down-up,mkd-default-mobile-header,mkd-sticky-up-mobile-header,mkd-dropdown-slide-from-bottom,mkd-dark-header,mkd-full-width-wide-menu,mkd-header-standard-in-grid-shadow-disable,mkd-search-dropdown,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Mükelleflerin Bilmesi Gereken Temel Bilgiler

Değerli Mükellefim,

Firmalarınızın kurumsallaşması ve belirli standartta faaliyetini sürdürmesi için sizlere temel önemli bilgilendirmelerde bulunmak isteriz.

Bu bilgilendirmeler sizlere aylık olarak varsa güncel yeniliklerle birlikte hatırlatılacaktır.

A. Faturalandırma ve Ödeme

1- Düzenlediğiniz faturaların tarih ve seri numarasının uyumlu gittiğinden emin olunuz.

2- Gelir İdaresi tarafından Ticari olarak Alınan Mal ve Hizmetlerin faturalı olması şarttır. Bu nedenle faturalı olmayan alımların muhasebe kayıtlarında olması Gelir İdaresi tarafından doğru bulunmamaktadır. Lütfen mal ve hizmet alımlarınızı yazar kasa fişinden ziyade FATURA ile belgeleyiniz.

3- E-Fatura Olmayan E-Arşiv Fatura Mükelleflerinin E-fatura mükellefiyetine geçmesini öneririz.

4- Verdiğiniz hizmet veya mal teslimi sonrasında 7 gün içerisinde faturanızı düzenleyiniz. ( Tahsilata göre fatura düzenlenmez!) (Örneğin konaklama hizmeti veren firmaların, misafirin konaklamasının ardından, eğitim hizmeti veren firmaların eğitimin aylık tamamlandığı aylık tamamlandığı zaman, demir satan firmalarımızın mal tesliminin yapıldığı zaman, gayrimenkul aracılık hizmeti veren firmaların kiralama/satış işleminin gerçekleştiği zaman vb.)

5- Her ne kadar 7.000 TL’ye kadar olan ödemeler nakit olarak yapılsa da Ticari faaliyetinize konu alımlara ait ödemelerinizi, satışa ait tahsilatlarınızı banka kanalıyla yapınız. Nakit yapılan tahsilat ve ödemelerde tahsilat makbuzu düzenleyiniz.

6- Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı ve oturma izni olmayan yabancılara yapacağınız mal/hizmet teslimi sonrasında düzenleyeceğiniz faturada yabancı kişinin pasaport numarasını faturada belirmeniz ve en geç fatura tarihinden sonraki gün bankaya yatırmanız durumunda, 7.000 TL tahsilat sınırının nakit tahsil edilme zorunluluğu aranmaz.

7- Faturaların geçerliliği faturanın tebliğinden itibaren 8 gündür. Bu nedenle tarafınıza tebliğ edilen faturaların kontrolünü muhakkak sağlayınız. (E-fatura Kullanıcılarının portal üzerinden gelen faturalarının miktar ve tutar bölümünü kontrol etmesi, e-posta yolu ile gelen e-arşiv faturaların gelen tarih itibari ile kontrol edilmesi şarttır.)

8- Ticari olan her türlü belgenin 10 yıl saklanması gerekmektedir.

9- Aldığınız hizmet/mal tesliminden önce ödediğiniz sipariş avanslarının faturasını hizmetin tamamlanması / malın tesliminden sonra muhakkak talep ediniz.

10- Aylık/3 Aylık/ Yıllık mal teslimi / hizmet aldığınız / verdiğiniz firmalar ile mutabakat yapınız.

11- Faturaları tarafımıza E-posta ve Whatsapp gibi gönderim kanalları ile göndermeyiniz.

12- Çiftçilere müstahsil makbuz düzenlemeden önce Çiftçi Kayıt Sistemine ait belgeleri talep ediniz. Ödemelerinizi düzenleyeceğiniz müstahsil makbuzda adı yazan çiftçiye yapınız.

B. Personel İşlemleri

1- Personel işe girişlerinde SGK tarafından personelle ilgili zorunlu tutulan bilgiler bulunmaktadır. Bu nedenle, internet sayfamızda/mobil uygulamamızdan işe giriş formunu doldurarak iş talebi gönderiniz.

2- İşe alım yapacağınız personelin SGK teşviklerinden yararlanması için muhakkak İşkur’da İş Arayan işsiz Konumunda olmasını sağlatınız. İlgili Video İçin Tıklayınız.

3- Personel işten çıkışlar en geç 5 güne kadar yapılmaktadır. Bu nedenle işten çıkışla ilgili gerekli belgeleri tamamlamanızla beraber müşavirliğimize belgeleri iletiniz.

4- İş kazaları durumunda iş kazasının gerçekleştiği en geç 2. gününde tarafımıza bilgi veriniz. 3. gün olan son günde sağlanan bildirim Müşavirliğimizce yaşanılacak yoğunluktan bildirimin aksamına neden olabilir.

5- Şirketinizde1 Personel çalışıyor olsa da maaş ödemesini banka kanalı yapmanız zorunludur.

6- Personellerinizle ilgili puantaj kayıtlarını yapınız. Aylık çalışma saatleri ve bordrolarını personelinizle imza altına alınız.

7- Personellerinize ait özlük dosyasını muhakkak oluşturunuz.

8- Personellerinizin yıllık izinleri 1 yılın sonunda kullandırılması gerekmektedir.

9- Personel işe çıkışlarda personellerinizin kalan yıllık izin gün sayısını müşavirliğimize bildiriniz.

10- Personelinize sağlayacağınız nakdi ve ayni yardım mevcutsa muhakkak müşavirliğimize ilgili ayda bildiriniz.

11- Personellerle ilgili tüm hak ve yükümlülükler firmanız tarafından profesyonelce tutulması gerekmektedir.

12- Personellerinize ait bilgileri 10 yıl boyunca saklamanız zorunludur.

13- İşletme bünyesinde 5 ve daha fazla personel çalışması durumunda personellerinizi Bireysel Emeklilik Sistemine kaydettirmeniz gerekmektedir.

C. Belge Düzeni

1- Kira ödeme dekontlarını muhakkak Müşavirliğimize ilgili ayın en sonunda dönem evrakları ile birlikte iletiniz.

2- Çeklerinizin birer fotokopisini kendi bünyenizde bir fotokopisini Mali Müşavirinize veriniz.

3- Kullandığınız Kredilerin Ödeme Planını Mali Müşavirliğimizle paylaşınız.

4- Mal alımlarında/satımında malla beraber irsaliyenin/irsaliyeli faturanın bulundurulması zorunludur. İrsaliye numarasının fatura üzerinde belirtilmesi zorunludur. Fatura malla beraber gönderilmesi durumunda faturanın açıklama bölümünde “İrsaliye Yerine Geçer” ibaresini yazınız.

5- Restoran işletmelerinde her masada adisyon konulması/ her fişe veya faturaya ait adisyonun bulunması zorunludur.

6- İnternetten satış yapan mükelleflerin fatura altında “İade Türü ve Nedeni” Alanına yer veriniz.

7- Faturaların en alt notlar bölümüne yazı ile faturanın toplam tutarını yazınız.

D. Mart-Haziran-Eylül ve Aralık Ayında Yapılması Gerekenler

1- Kurumunuzun en az her ay sonunda stoklarının ve kasa mevcudunun sayılması gerekmekte ve müşavirliğimize bildirilmesi gerekmektedir.

2- Nakit akımlarını en az aylık en çok 3 aylık oluşturmaları gerekmektedir.

3- İşletmenizin ticari olarak değerlendirmesini, geçmiş dönemlerle karşılaştırmasını yapınız.

E. Mali Müşavirlik Hizmeti

1- Mali Müşavirliğe Ödemelerinizi aylık olarak gerçekleştiriniz. S.M.M.M hizmet bedelini 2 ay üst üste ödemeyen mükelleflerin sözleşmeler S.M.M.M tarafından Hizmet Sözleşmesi haklı nedenle fesih edilir.

2- Mali Müşavirliğimiz tarafından Kurumunuza ait herhangi bir fatura düzenlenmez. Bu konuda fatura düzenlememiz konusunda ısrarcı olmayınız.

3- Audit Eyes Mobil uygulamasını cep telefonunuza indiriniz ve anlık bildirimlere anında erişiniz.

4- İş taleplerinizi e-posta veya mobil uygulamasını kullanarak iletiniz. Whatsapp gibi 3. part yazılımlar aracılığı ile iletilen iş talepleri müşavirliğimizce dikkate alınmayacaktır.

5- Firmanıza ait dönem evraklarını düzenli dosyalama yapılmasının ardından tarafımıza teslim ediniz.

6- Mali Müşavirliğimiz Sizlerin aylık KDV hesabını ancak sizler tarafından verilen belgeler üzerinde kontrolünü sağlar. Ay içerisinde Anlık KDV kontrolünü yapmanız sizlerin operasyonel görevidir.

7- Mali Müşavirliğimiz Sizler ile Müşterileriniz, Personelleriniz arasında aracı rol görevi görmemektedir. Gerekli Kanunlar ışığında mevcut bilgiler sizlere bilgi olarak sunulur.

Bu konular dışında tereddüt edilen hususlarla ilgili muhakkak müşavirliğimizle görüşünüz.

İyi çalışmalar dilerim,

Uğur Can Karakuş, SMMM

Audit Eyes

BEDAVA
İNCELE