Top
PERSONELLERİN SAĞLIK HİZMETLERİNDEN YARARLANMA ŞARTLARI VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI HAKKINDA - Audit Eyes | Vergi, Denetim ve Danışmanlık
7725
post-template-default,single,single-post,postid-7725,single-format-quote,wp-custom-logo,mkd-core-1.0.3,highrise-ver-1.6,,mkd-smooth-page-transitions,mkd-ajax,mkd-grid-1300,mkd-blog-installed,mkd-header-standard,mkd-sticky-header-on-scroll-down-up,mkd-default-mobile-header,mkd-sticky-up-mobile-header,mkd-dropdown-slide-from-bottom,mkd-dark-header,mkd-full-width-wide-menu,mkd-header-standard-in-grid-shadow-disable,mkd-search-dropdown,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

PERSONELLERİN SAĞLIK HİZMETLERİNDEN YARARLANMA ŞARTLARI VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI HAKKINDA

1- Part time çalışanlar, ay içinde 8 günden az çalışmışlarda, sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için genel sağlık sigortası primlerini 30 güne tamamlamak zorunda. Ayda 8 günden fazla çalışması olan işçilerin, ayrıca GSS primi ödemelerine gerek yok. Bu kişiler genel sağlık sigortası prim ödemeleri ay içinde 30 gün olmasa bile, 8 günden fazla çalışması olduğu için genel sağlık sigortası kapsamında değerlendiriliyor.

2- Saat karşılığı ücret alan ve ay içindeki toplam çalışma günü 8 gün veya altında olan kişiler de eksik kalan günler için genel sağlık sigortası primi ödemek durumunda.

3- Son olarak, kişi 8 günden az kısmi çalışsa dahi, bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişiyse, genel sağlık sigortası primini 30 güne tamamlaması gerekmiyor. Örneğin, eşi 4/a kapsamında sigortalı olarak çalışan bir kişi, ay içinde çalışmadığı günler nedeniyle genel sağlık sigortası primi tamamlamak zorunda değil.

Mesajınızı İletebilirsiniz

Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim? Ben bir yapay zeka robotuyum. Verdiğim cevaplar uzman görüşü değildir.
Audit Eyes

BEDAVA
İNCELE